Hegemon wbrew własnej woli? Problemy i wyzwania dla przywództwa Niemiec w Unii Europejskiej w drugiej dekadzie XXI wieku - Koszel, Bogdan (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
W artykule autor analizuje główne problemy związane z przywództwem Niemiec w UE w drugiej dekadzie XXI w. Zaliczył do nich kryzys finansowy strefy euro, osłabienie francusko-niemieckiego motoru integracji europejskiej, kryzys na Ukrainie oraz perspektywy Grexitu i Brexitu. Wskazuje, że Niemcy jakkolwiek dość niechętnie wykorzystują pomyślną dla nich koniunkturę i wysunęły się na pozycję niekwestionowanego lidera w Unii Europejskiej.

In the paper the author analyses the main issues related to the leadership of Germany in the EU in the 2010s. Among them are the financial crisis in the euro zone, the weakening of the Franco-German engine of European integration, the crisis in Ukraine and the prospects for Grexit and Brexit. He indicates that the Germans, although quite reluctantly, are taking advantage of an economic situation which is favourable for them and have taken the position of unquestionable leader in the European Union.
A hegemony against its own will? The problems and challenges facing German leadership in the European Union in the 2010s
Keywords: Unia Europejska; Niemcy; hegemonia w Europie; European Union; Germany; hegemony in Europe