Strategiczne sieci socjoekonomiczne małej i średniej działalności gospodarczej - Koniuszy, Łukasz (My University, 2014)
Strategiczne sieci socjoekonomiczne – to nowa kategoria teoretyczna, jaka się wyłoniła z prowadzonych pod paradygmatem teorii ugruntowanej badań empirycznych. Należy je definiować jak antysystemowe modalności struktury społecznej. Wyszczególniono dwa mechanizmy sterujące procesami socjoekonomicznymi: instytucjonalizujące treści relacji międzyludzkich sprzężenia zwrotne oraz rekursywność społecznych praktyk. Oba dynamizują się w czasie, tworząc samoograniczające się ścieżki strategiczne. Ten rodzaj sieci, w odróżnieniu od opisywanych w literaturze przedmiotu sieci społecznych i sieci przedsiębiorstw, przechodzi oscylacyjnie mimo i ponad granicami systemów społecznych i gospodarczych, przenikając je polimodalnie i polikontekstualnie. Powstające w ten sposób ambiwalencje mogą wśród ludzi nieusieciowionych powodować psychologizmy interakcji i paradoksalizację stosunków.

In this dissertation the author uses the methodology of grounded theory and presents the distinction between social network, social structure, system and economic action. Socio-economic networks are described by two processes: the institutionalization of human relationships and strategic recursivity of social practices. This type of network is present along two axes of dialectically conflicting interests; human beings and their clusters, markets and legal systems of the state. It can be defined, directly opposite to strategic networks of firms, as ambivalent and anti-system oscillated modalities of social structures.
Socioeconomic networks of SMEs - a strategic approach
Wydział Nauk Społecznych
Keywords: socioeconomic networks; strategiczne sieci socjoekonomiczne (SSS); strategic recursivity; strategiczna rekursywność; social networks; sieci społeczne; networks of firms; sieci przedsiębiorstw