Skandynawia współczesna w poszukiwaniu nowych dróg rozwoju 1975-2014 - Piotrowski, Bernard (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
W książce omówiono dzieje polityczne i społeczno-gospodarcze siedmiu państw i społeczeństw skandynawskich (Dania, Finlandia, Norwegia, Islandia, Wyspy Owcze i Grenlandia) od połowy lat 70. XX wieku do 2014 roku włącznie. W oparciu o obfitą dokumentację, na szerokiej panoramie wydarzeń (także tych najnowszych) przedstawiono życie partyjno-parlamentarne oraz praktycznie prowadzoną politykę zagraniczną państw obszaru Skandynawii. Sporo miejsca przydzielono kryzysowi „państwa opiekuńczego” w związku ze stopniowym wprowadzaniem zasad i mechanizmów neoliberalizmu w życiu społecznym i gospodarce, która ostatecznie przeszła w epokę postindustrialną. Po roku 1990 do ekonomiki krajów skandynawskich wkraczają zasady epoki informatycznej (w tej dziedzinie Skandynawia przoduje w Europie). Po upadku ZSSR i zjednoczeniu Niemiec oraz zmianach na innych kontynentach Skandynawowie zrewidowali swoją politykę zagraniczną oraz międzynarodowe kontakty handlowe (członkostwo Danii, Szwecji, Finlandii w Unii Europejskiej). Pokazano Skandynawię jako należącą do najbardziej zamożnych i ekonomicznie rozwiniętych regionów Europy i świata. Praca jest pierwszą w polskiej i zachodniej historiografii przedstawiającą dzieje regionu skandynawskiego tego okresu.
Keywords: Skandynawia w epoce postindustrialnej oraz informatycznej; skandynawska polityka dzisiaj; skandynawska ekonomia i polityka społeczna w epoce globalnej