Stan wojenny w syntezach dziejów PRL. Próba analizy historiograficznej - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008)
Celem artykułu jest rekonstrukcja obrazu stanu wojennego występującego w następujących syntezach dziejów PRL: A. Czubiński, "Najnowsze dzieje Polski 1944-1983" i "Polska i Polacy po II wojnie światowej", A. Friszke, "Polska. Losy państwa i narodu", A. Paczkowski, "Pół wieku dziejów Polski, 1939-1989", W. Roszkowski, "Najnowsza historia Polski, 1945-2002",t. II-III, A.L. Sowa, "Od Drugiej do Trzeciej Rzeczypospolitej (1945-2001)". Wymienione dzieła analizowane są według następujących kryteriów merytorycznych: przyczyny wprowadzenia stanu wojennego, jego przebieg oraz znaczenie w najnowszej historii Polski. W konkluzjach stwierdzono, że analizowane syntezy charakteryzują się wysokim stopniem historiograficznego consensusu; jedynym wyjątkiem są prace Czubińskiego, co wyjaśnić można politycznym zaangażowaniem autora.
Keywords: Stan wojenny; Historiografia; Antoni Czubiński; Andrzej Friszke; Andrzej Paczkowski; Wojciech Roszkowski; Andrzej Leon Sowa; Solidarność