Nowy paradygmat rozwoju lokalnego i regionalnego dla Polski i Niemiec - Balcerek-Kosiarz, Marta (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2018)
Nowy paradygmat rozwoju lokalnego i regionalnego w Polsce i Niemczech to monografia poświęcona poszukiwaniu rozwiązania dla problemu wspólnego dla polskich i niemieckich jednostek samorządu terytorialnego, jakim jest podniesienie konkurencyjności ich obszaru dla nowych inwestorów oraz mieszkańców. Głównym celem było przedstawienie sposobu, w jaki można oddolnie budować konkurencyjność regionów. Jako podstawę konkrencyjności regionów utworzono nowy paradygmat rozwoju lokalnego dla samorządu gminnego w Polsce i Niemczech, oparty na podniesieniu jakości wykonywanych zadań publicznych, przez wprowadzenie do zarządzania formami organizacyjno-prawnymi teorii kosztów transakcyjnych. Na jego kanwie stworzono nowy paradygmat rozwoju regionalnego oparty na współpracy samorządu terytorialnego z publicznoprawnymi izbami przemysłowo-handlowymi.
Keywords: Samorząd terytorialny, samorząd gminny w Polsce, samorząd gminny w Niemczech, koszty transakcyjne wykonywania zadań publicznych, formy organizacyjno-prawne wykonywania zadań publicznych, multi-level governance