Głód jako współczesny problem globalny - Sakson, Anna (My University, 2013)
Rozprawa doktorska dotyczy kwestii głodu rozpatrywanej jako problem globalny. Głód w różnym natężeniu dotyka wszystkich regionów świata, w tym także obywateli państw wysoko rozwiniętych. Do najważniejszych wniosków pracy należy zaliczyć: 1) Istotą problemu głodu i niedożywienia jest obecnie nie brak żywności, lecz splot szeregu czynników geograficzno-klimatycznych, ekonomiczno-społecznych, a zwłaszcza politycznych, prowadzących do występowania tego zjawiska. 2) W celu ograniczenia głodu i niedożywienia niezbędne jest podjęcie kompleksowych działań przede wszystkim przez państwa, w których problem ten występuje. Nie ma uniwersalnego programu walki z głodem i niedożywieniem jednak można wyróżnić kluczowe elementy polityki państw, sprzyjające ograniczaniu skali tego zagrożenia. 3) Dopełnieniem działań państw rozwijających się musi być przemyślana i wieloaspektowa pomoc rozwojowa oraz żywnościowa państw rozwiniętych, organizacji rządowych i pozarządowych. Państwa rozwinięte mogłyby przeznaczać znacznie większe wsparcie na rozwiązanie problemu głodu. Często jednak nie ma wystarczającej woli politycznej Jednym ze wskaźników niedostatecznego zaangażowania państw rozwiniętych w kwestię przeciwdziałania problemowi głodu i niedożywienia może być niedotrzymanie przez większość z nich, wielokrotnie powtarzanej od 1970 r., deklaracji o zwiększeniu pomocy rozwojowej do poziomu 0,7% dochodu narodowego. W 2011 r. jedynie pięć państw: Holandia, Dania, Szwecja, Luksemburg i Norwegia spełniło to zobowiązanie. Z kolei USA, największy dawca pomocy rozwojowej, przekazały w 2011 r. na ten cel 0,2% PNB.

This study shall discuss the issue of hunger as a global phenomenon. To a varying degree, hunger affects all the regions of the world. The major conclusions of this study are: 1) The core of the problem of hunger and undernourishment at present is not the lack of food but the overlapping of several factors in regard to geography and climate, as well as economy and society – in particular political factors that lead to the occurrence of this phenomenon. 2) In order to limit hunger and undernourishment it is essential to undertake comprehensive action, foremost on the part of the government, where this is a problem. There is no universal programme to combat hunger and undernourishment, though it is possible to identify key elements of policies in respective countries that limit the extent of this threat. 3) Complementary aid granted to developing countries in such activities should be in the form of a planned and multi-aspectual development and food programme for developed countries, government organisations and NGOs.
Hunger, a contemporary problem across the globe
Nauk Politycznych i Dziennikarstwa: Zakład Studiów Strategicznych
Keywords: głód; hunger; niedożywienie; undernutrition; bezpieczeństwo żywnościowe; food security; ubóstwo; poverty; pomoc rozwojowa; development aid