System pomocy społecznej województwa wielkopolskiego z perspektywy doświadczeń pandemicznych. Wybrane elementy - Donke-Cieslewicz, Monika (My University, 2022)
Pomoc społeczna jako działanie systemowe ma za zadanie pomoc osobom, które ze względu na wiek, niepełnosprawność czy sytuację życiową (np. bezdomność, długotrwałą chorobę) same nie są w stanie poradzić sobie bez odpowiedniego wsparcia. Jednostki organizacyjne pomocy społecznej takie jak domy pomocy społecznej, ośrodki pomocy społecznej, ośrodki wsparcia czy placówki dla bezdomnych już wcześniej borykały się z problemami organizacyjnymi i kadrowymi. Wybuch pandemii w marcu 2020 r. sprawił, że musiały organizować pracę w nieznanej sytuacji, działając pod ogromną presją, w warunkach braku dostatecznych zasobów.

Social welfare is designed to help people who, due to their age, disability, or life situation (e.g. homelessness, long-term illness), cannot cope independently without adequate support. Organizational units of social welfare, such as social care homes, social welfare centers, support centers or institutions for the homeless, have struggled with organizational and staffing problems before. The pandemic outbreak in March 2020 caused them to organize work in an unknown situation, operating under enormous pressure in conditions of insufficient resources.
Social welfare in Wielkopolskie Voivodship – selected acpect
Keywords: pomoc społeczna; social welfare; domy pomocy społecznej; social care homes; seniorzy; seniors; niepełnosprawni; the disabled; bezdomność; homelessness