Lokalne czasopisma Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego w poznańskiem w latach 1983–1989 - Kowalczyk, Ryszard (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2016)
Autor scharakteryzował przykładowe czasopisma Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego (PRON), jakie ukazywały się w dawnym województwie poznańskim w latach 1983–1989. Należały do nich następujące miesięczniki: „Echa Opalenickie” (1983–1989), „Głos Śremski” (1984–1989), „Kórniczanin” (1988–1989), „Wiadomości Grodziskie” (1986–1989), „Wiadomości Nowotomyskie” (1986–1989), oraz dwumiesięcznik „Ziemia Szamotulska” (1988–1989). Przedstawił inicjatorów tych wydawnictw oraz ich cele, zadania i zawartość, a także niektórych autorów materiałów prasowych.

The author characterizes the examples of periodicals published by the Patriotic Movement for National Rebirth (PRON) in the then Poznań Region from 1983 to 1989. The following monthlies were among them: “Echa Opalenickie” (1983–1989), “Głos Śremski” (1984–1989), “Kórniczanin” (1988–1989), “Wiadomości Grodziskie” (1986–1989), “Wiadomości Nowotomyskie” (1986–1989), and a bi-monthly “Ziemia Szamotulska” (1988–1989). The author presents their founders, tasks and content as well as selected authors of materials published.
Local periodicals of the Patriotic Movement for National Rebirth in the Poznań Region from 1983 to 1989
Keywords: Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego (PRON); lokalne czasopisma pronowskie; województwo poznańskie w latach 1983–1989; Patriotic Movement for National Rebirth (PRON); local PRON periodicals; Poznań Region from 1983 to 1989