Przydatność taksonomiczna cech morfologicznych stadiów młodocianych mechowców z podrodziny Crotoniinae Thorell, 1876 (Acari, Oribatida, Camisiidae) - Łochyńska, Małgorzata (My University, 2010)
Praca przedstawia opisy taksonomiczne stadiów ontogenetycznych 16 gatunków mechowców z podrodziny Crotoniinae. Dziewięć gatunków okazało się nowymi dla wiedzy. Opisy morfologii zostały wzbogacone o szczegółowe rysunki oraz zdjęcia skaningowe. Scharakteryzowano grupy gatunków z rodzaju Crotonia oraz przedstawiono ich rozmieszczenie na mapie świata. Przeprowadzono również analizę filogenetyczną gatunków z podrodziny Crotoniinae w oparciu o cechy morfologiczne stadiów ontogenetycznych. Ponadto opracowano klucze do oznaczania gatunków tej grupy na podstawie cech morfologicznych poszczególnych stadiów młodocianych.

The paper presents the taxonomic descriptions of ontogenetic stages of 16 species of moss mites from the subfamily Crotoniinae. Nine new species appeared for knowledge. Descriptions of morphology were supplemented by detailed drawings and scanning photos. Groups of species of the genus Crotonia were characterized and their occurrence on the world map were presented. Moreover, phylogenetic analysis of species of the subfamily Crotoniinae based on morphological ontogenetic stages were carried out. Keys to determine the species of this group on the basis of morphological characteristics of the different juvenile stages were prepared.
Taxonomic usefulness of the morphological characteristics of juvenile stages of the subfamily Crotoniinae Thorell, 1876 (Acari, Oribatida, Camisiidae)
Wydział Biologii: Instytut Biologii Środowiska
Keywords: mechowce; moss mites; stadia młodociane; juvenile stages; morfologia; morphology; analiza filogenetyczna; phylogenetic analysis