Edukacja w społeczeństwie demokratycznym - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Zinstytucjonalizowana edukacja pełni określoną rolę w sprawowaniu kontroli i regulacji życia publicznego. Nie jest wolna od politycznych uwarunkowań. W prezentacji zaakcentowane są pożądane funkcje edukacji w społeczeństwie demokratycznym, w demokratycznej Europie. Podane są propozycje tworzenia demokratycznego systemu edukacji. Zawarta jest również krytyka współczesnej szkoły z perspektywy zwolenników edukacji demokratycznej.
Materiał dydaktyczny jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego. Omawiane są zagadnienia z zakresu socjologii edukacji i polityki oświatowej.
Keywords: edukacja demokratyczna