Zróżnicowanie cech petrograficznych osadów polodowcowych na Wysoczyźnie Lubuskiej - Lipka, Ewelina (My University, 2011)
Przedmiot badań stanowi zróżnicowanie petrograficzne osadów polodowcowych (rozumianych jako osady bezpośredniej depozycji lodowcowej oraz osady zdeponowane z udziałem wód roztopowych) na obszarze Wysoczyzny Lubuskiej. Celem opracowania jest: po pierwsze – charakterystyka petrograficzna osadów polodowcowych, a w konsekwencji wyznaczenie ich obszarów macierzystych; po drugie – weryfikacja wpływu genezy osadów polodowcowych na ich cechy petrograficzne. Postępowanie badawcze zakłada także próbę usprawnienia metodyki analiz petrograficznych na drodze porównania wyników analiz przeprowadzanych za pomocą metod stosowanych przez polską służbę geologiczną oraz niemiecką służbę geologiczną, a także porównania wyników analiz osadów polodowcowych różnej genezy.Żwiry różnej frakcji (4-10 mm, 5-10 mm i 20-60 mm) z osadów polodowcowych poddano segregacji petrograficznej oraz analizom narzutniaków przewodnich i wskaźnikowych. W celu weryfikacji istotności otrzymanych wyników zastosowano analizy statystyczne (nieparametryczny test Manna-Whitneya). Nie zostały wykryte statystycznie istotne różnice pomiędzy wynikami analiz petrograficznych obu typów osadów polodowcowych. Oznacza to, że możliwe jest porównywanie wyników analiz petrograficznych osadów bezpośredniej depozycji lodowcowej i osadów fluwioglacjalnych. Nie wykryto również statystycznie istotnych różnic pomiędzy wynikami analiz petrograficznych przeprowadzanych za pomocą wytycznych polskiej i niemieckiej służby geologicznej. Potwierdza to możliwość porównywania wyników analiz petrograficznych otrzymanych za pomocą tych dwóch metod.

This contribution deals with petrographic variety of postglacial sediments (both sediments released directly from glacial ice and sediments deposited by meltwater) in the area of Lubuska Uppland. The purpose of this paper is twofold: firstly – to characterize petrographic features of postglacial sediments in the research area and, what follows, to determine their parent areas. Secondly – to verify the influence of postglacial sediments genesis on their petrographic properties. Research procedure schedules also a possible improvement of petrographic analyses methodology based on applying different methods (one used by the Polish geological survey and the other used by the German geological survey) of petrographic gravel analyses to examine varied types of postglacial sediments.The analyses comprise petrographic countings of different gravel fractions (4-10 vs 5-10 mm and 20-60 mm) as well as indicator and statistical erratics deriving from postglacial sediments of different genesis. Also statistical methods (nonparametric Mann-Whitney test) are used to authenticate obtained results.No statistically significant differences in petrographic composition were found between the two types of deposits. It means that comparing results of petrographic analyses based on those two types of postglacial sediments is possible. Also no statistically significant differences in petrographic gravel composition between results obtained using the Polish geological survey method and the German geological survey method came out. This confirms the possibility to compare results of those two methods of gravel analyses.
Petrographic variety of postglacial sediments in Lubuska Upland
Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych: Instytut Paleogeografii i Geoekologii
Keywords: petrografia żwirów; gravel petrography; narzutniaki (eratyki) przewodnie; indicator erratics; zlodowacenie Wisły; weichselian glaciation; Wysoczyzna Lubuska; Lubuska Upland