Sur une source perdue ou sur "Carmen Mauri" encore une fois - Delimata, Małgorzata (My University, 2007)
W artykule podjęto próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie, czym była wspomniana w "Kronice polsko-śląskiej" rymowana "Carmen Mauri". Utwór wzmiankowany na kartach tego przekazu uchodził za zaginiony. Co ciekawe, historycy posiadając jedynie przesłanki dotyczące jego treści, odtworzyli wiersz w całości. Czy nie było to nadużyciem? A może wspomniane rymy nigdy nie istniały?
Keywords: Carmen Mauri; Włostowic Piotr; Piotr Włast; Cronica Petri comitis Poloniae; Polemika; Włost Piotr; Dunin Piotr; Kronika polsko-śląska; Babenberg Agnieszka