Implikacje stosunków polsko-amerykańskich dla polityki zagranicznej Polski - Zięba, Ryszard (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2015)
Bliskie stosunki polsko-amerykańskie mają wpływ na określanie celów polskiej polityki zagranicznej, a także na dobór środków i metod tej polityki. Stosunki Polski z USA sprowadzają się głównie do kwestii bezpieczeństwa. W latach 90. widoczny był prymat środków polityczno-dyplomatycznych, a Polska stopniowo stosowała strategię bandwagoning w stosunkach z USA. Z biegiem czasu ta strategia prowadziła do utożsamiania naszych interesów narodowych z interesami Stanów Zjednoczonych. To skłoniło Polskę do bezwarunkowego wsparcia interwencji wojskowej USA w Iraku oraz do udziału w wojnie w Afganistanie. Coraz wyraźniej Polska zaczęła reprezentować oparte na realistycznym paradygmacie rozumienie bezpieczeństwa i preferowanie zasobów i instrumentów wojskowych, własnych, koalicyjnych (natowskich) i amerykańskich. Stosunki polsko-amerykańskie mają zasadniczy wpływ także na pozycję i role międzynarodowe Polski, wśród których wyróżnia się rola satelity USA.

Close Polish-American relations have an impact on shaping the objectives of Poland’s foreign policy, as well as the choice of methods and measures used in this policy. Polish relations with the United States boil down mainly to security issues. The 1990s witnessed the visible primacy of political and diplomatic measures, and Poland gradually applied a bandwagoning strategy in relations with the United States. Over time, this strategy has led to the identification of our national interests with the interests of the United States. This prompted Poland to unconditionally support the US military intervention in Iraq, and to participate in the war in Afghanistan. More and more clearly, Poland began to present – based on a realistic paradigm – an understanding of security and a preference for military resources and instruments, whether its own, the coalition’s (NATO) or the US’s. Polish-American relations have a major impact also on the position and international roles of Poland, with the role as a US satellite standing out.
Implications of Polish-American relations for Poland’s foreign policy
Keywords: Polska; USA; bezpieczeństwo; NATO; bandwagoning; sojusz; partnerstwo strategiczne; satelita; polityka zagraniczna; interesy narodowe, cele, środki i metody; security; Poland; bandwagoning; alliance; strategic partnership; satellite; foreign policy; national interests, goals, methods and measures