PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA - Gryniuk, Anna (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2009)
Jan Białocerkiewicz , Status prawny zwierząt. Prawa zwierząt czy prawna ochrona zwierząt, Wydawnictwo TNOiK, Toruń 2005, ss. 319.