Twórczość prozatorska Wandy Karczewskiej - Montelatic, Joanna (My University, 2013)
Na wybory artystyczne Wandy Karczewskiej tworzącej w trzech okresach historycznoliterackich miały wpływ rodzące się w wieku XX nurty i poglądy artystyczne, i społeczne. Pisarka utrzymywała bezpośrednie i listowne kontakty z wieloma ważnymi, znaczącymi pisarzami i krytykami literackimi, otrzymywała też prestiżowe nagrody literackie. Proza Karczewskiej, przynależąca do literatury współczesnej, umiejscowiona pomiędzy nowoczesnością (Ludzie spod żagli), (Fuga z tematem miłosnym) a ponowoczesnością (Ułaskawienie świata, Głębokie źródła), awangardą i psychologią (Wizerunek otwarty, Czarne konie), literaturą wojenną i okupacyjną (Odejście, Dzbanek mleka), (Stacja pociągów nieprzewidzianych) a powieścią społeczno–obyczajową, (Weekend w Riverside), świadczy o tym, że świat widziany z perspektywy dwudziestowiecznego artysty bywa zjawiskiem trudnym do wyjaśnienia i uporządkowania. Rozprawa jest więc próbą przedstawienia dojrzewania prozatorskiego i ewolucji zainteresowań literackich wybitnej kaliszanki.

The artistic choices of Wanda Karczewska, who was creating her works in three historical and literary periods, were influenced by artistic and social views emerging in XX century. The writer kept indirect and written contact with many important, remarkable writers and literary critics. She was also awarded prestigious literary prizes. Karczewska’s prose, belonging to the contemporary literature, located between modernity (“People from the Sails”), (“Fugue with the Theme of Love”) and postmodernity (“Pardon the World”, “Deep Sources”), avant-garde and psychology (“Image Open”, “Black Horses”), literature of war and occupation (“The Departure” , “The Milk Jug”), (“ The Unforeseen Train Station”) and the social novel of manners, (“Weekend at Riverside”), proves the fact that the world seen from the perspective of the twentieth-century artist might sometimes be a phenomenon difficult to explain and clarify. The trial is therefore an attempt of presenting the prose puberty and the evolution of literary interests of the outstanding Kalisz inhabitant.
The Prose Works of Wanda Karczewska
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: Głębokie źródła; Generation 1910; Pokolenie 1910; Deep Sources; Psychoanaliza; Psychoanalysis