Dezinformacja w dyskursie nowych mediów - Halagiera, Denis (My University, 2024)
W części teoretycznej pracy wykorzystano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa. W pierwszym rozdziale przegląd definicji dezinformacji zawartych w słownikach i publikacjach naukowych nie tylko zapewnił głębszy wgląd w istotę dezinformacji, ale również umożliwił jej zdefiniowanie. W drugim rozdziale praca z literaturą przedmiotu pozwoliła na przybliżenie pojęć pokrewnych dezinformacji (tj. propaganda, misinformacja, malinformacja, fake news, deepfake) oraz na ich porównanie z terminem dezinformacji. Stanowiło to punkt wyjścia do ustalenia zależności między tymi terminami oraz do zobrazowania tych zależności za pomocą map pojęć. W trzecim rozdziale kwerenda bibliograficzna, oprócz zaprezentowania terminów nowych mediów i fact-checkingu, umożliwiła wskazanie potencjału wykorzystania nowych mediów w tworzeniu, rozpowszechnianiu i konsumpcji nieprawdziwych treści. W części empirycznej rozprawy doktorskiej zastosowano analizę treści z elementami dyskursywnymi. Wykorzystanie tej metody w pracy nad materiałem badawczym, który obejmował przekazy medialne opublikowane w polskich internetowych serwisach informacyjnych w latach 2016-2020, umożliwiło w czwartym rozdziale przybliżenie, w jaki sposób dezinformacja jest obrazowana w nowych mediach. In the theoretical part of the thesis, the method of literature analysis and critique was employed. In the first chapter, a review of disinformation definitions found in dictionaries and research papers not only provided insight into the essence of disinformation but also enabled its definition. In the second chapter, the literature review allowed for a deeper understanding of related terms (e.g., propaganda, misinformation, malinformation, fake news, deepfake) and their comparison with disinformation. That was a starting point for establishing relationships among these terms and for illustrating these relationships using concept maps. In the third chapter, the bibliographic query, in addition to presenting the new media and fact-checking terms, highlighted the potential of the new media in creating, disseminating, and consuming false information. In the empirical part of the thesis, content and discourse analysis methods were employed. Applying these methods in analyzing research material covering media content published on Polish news websites from 2016 to 2020 provided, in the fourth chapter, insight into how disinformation is portrayed in the new media.
Disinformation in the New Media Discourse
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: dezinformacja; nowe media; dyskurs; fake news; reprezentacje medialne; disinformation; new media; discourse; media representations