Buland al-Ḥaydarī – poeta pokolenia prekursorów współczesnej poezji arabskiej. Interpretacja twórczości - Maśko, Adrianna (My University, 2013)
Głównym celem dysertacji jest interpretacja twórczości Bulanda al-Ḥaydarīego (iracki poeta kurdyjskiego pochodzenia (1926-1996)). Utwory Al-Ḥaydarīego zawierają w sobie charakterystyczne cechy współczesnego wiersza arabskiego. Opisują ponadto najważniejsze historyczne, społeczne i osobiste doświadczenia literackiego pokolenia tego poety, jak również innych członków społeczności arabskiej w okresie po II wojnie światowej. Praca doktorska składa się z dwóch części. Pierwszą część poprzedza krótki opis stanu badań nad liryką Al-Ḥaydarīego. W pierwszym jej rozdziale przedstawiono życiorys i biografię literacką poety oraz wyjaśniono pojęcia takie jak: ‘współczesna poezja arabska’, ‘wolna poezja’, ‘poemat prozą’ czy ‘ruch wolnej poezji’. Wspomniano również o głównych nurtach w poezji arabskiej w latach 50. i 60. XX w., jak również ukazano sposób, w jaki modernistyczni poeci postrzegali poezję. Natomiast w drugim rozdziale przedstawiono pokrótce charakterystyczne cechy (stylistyczne, składniowe i melodyczne) współczesnego wiersza arabskiego i zilustrowano je fragmentami utworów Al-Ḥaydarīego. Druga część dysertacji składa się z pięciu rozdziałów. W każdym z nich przedstawiono jeden lub kilka głównych motywów oraz ich różne warianty: w pierwszym rozdziale – motyw miłość, w drugim – motyw istnienia (życie i śmierć), w trzecim – motywy ojczyzny, obczyzny, zaangażowania społecznego twórcy i jego wyobcowania, w czwartym – motyw przestrzeni (np. dom, droga, raj, piekło) oraz w piątym – motyw czasu (przeszłość, teraźniejszość, przyszłość).

The main purpose of the dissertation is an interpretation of Buland al-Ḥaydarī’s writing (an Iraqi poet of Kurdish origin (1926-1996)). The Al-Ḥaydarī’s lyric verse serve as an example for presenting a range of features characteristic of contemporary Arabic poetry. Moreover, the works of this Iraqi poet describe the most important historical, social and personal experiences of his literary generation, as well as other Arabs after World War II. The thesis consists of two parts. The first part is introducted by a short description of academic studies concerning Al-Ḥaydarī’s writing. The first chapter depicts his biography, mentions all his works, as well as explains such concepts as: ‘contemporary Arabic poetry’, ‘free verse’, ‘prose poem’, ‘free verse movement’, ‘the generation of the precursors of contemporary Arabic poetry’. The main literary trends in Arabic Poetry in 1950’s and 1960’s and the way modern Arabic poets conceived poetry is also described in this chapter. However, in the second chapter, the characteristics of contemporary Arabic poem are shown briefly on an example of fragments of Al-Ḥaydarī’s works. Among them: stylistic, syntax and melodic features. The second part of the dissertation consists of five chapters. In each chapter one main motif or few motifs and its different variants are described: in the first chapter – love, in the second – existence (life and death), in the third – homeland and exile, social engagement and alienation, in the fourth – space (e.g. house, road, paradise, hell) and in the fifth – time (past, present and future).
Buland al-Ḥaydarī – a representative of the generation of precursors of contemporary Arabic poetry. An interpretation of Al-Ḥaydarī’s writing
Keywords: Buland al-Ḥaydarī; współczesna poezja arabska; ruch wolnej poezji; contemporary Arabic poetry; free verse movement