The Elections in Crisis: Media Coverage of the Postponed 2020 Presidential Elections in Poland - Stępińska, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2023)
In Poland, the presidential elections were primarily scheduled on May 10th, 2020. However, due to the COVID-19 circumstances, the elections were postponed and eventually took place in late June (first round) and mid-July (second round) 2020. The aim of the paper is to examine media coverage of the postponed presidential elections in Poland. In particular, the paper explores frames used by journalists in their coverage of the postponed elections. For the purpose of this study we conducted a quantitative content analysis of news items from three TV newscasts, four radio stations, and three online platforms. The material was collected on May 10th (a day of primarily scheduled the first round of elections), and June 30th (a day when the results of the first round of postponed elections were officially announced). The findings showed that both amount of the news coverage and the main frames used by the media across time differed. Although episodic frame prevailed in the media coverage on both days. thematic frame was used more often in the media coverage on the day when voting was supposed to take place, than on the day when results of the first round of presidential elections were announced. On contrary, conflict frame was used more often in the media coverage of results of the elections than on a day without election. The political orientation of the media outlets affected the way journalist employed responsibility and consequences frames. Wybory prezydenckie w Polsce zostały pierwotnie zaplanowane na 10 maja 2020 r. Niemniej, z uwagi na okoliczności, które powstały w związku z pandemią COVID-19, głosowanie zostało przełożone i odbyło się pod koniec czerwca (I tura) i w połowie lipca 2020 roku (II tura). Celem artykułu jest zbadanie sposobu, w jaki media relacjonowały przełożone wybory prezydenckie w Polsce. W szczególności celem badania jest rozpoznanie ram interpretacyjnych stosowanych przez dziennikarzy podczas relacjonowania wydarzeń związanych z tymi wyborami. Przeprowadzona została ilościowa analiza zawartości przekazów pochodzących z audycji informacyjnych trzech stacji telewizyjnych, czterech stacji radiowych i trzech platform online. Materiał badawczy został zebrany 10 maja (czyli w dniu, w którym pierwotnie głosowanie miało się odbyć) oraz 30 czerwca (czyli w dniu, w którym oficjalnie ogłoszono wyniki I tury wyborów). Wyniki analizy ukazały różnice w sposobie relacjonowania wyborów pomiędzy pierwszym i drugim dniem uwzględnionym w badaniu. Co prawda rama epizodyczna dominowała w medialnym przekazie w obu dniach, ale rama tematyczna była częściej wykorzystywana w dniu, gdy zaplanowane wcześniej wybory ostatecznie się nie odbyły, niż w dniu, w którym ogłoszono wyniki. Rama konfliktu była częściej wykorzystywana w materiałach dziennikarskich w dniu ogłoszenia wyników niż w dniu bez głosowania. Wyniki ukazały także wpływ orientacji politycznej organizacji medialnej na sposób wykorzystania ramy odpowiedzialności i ramy konsekwencji.
Wybory w czasie kryzysu: medialny obraz przełożonych wyborów prezydenckich w Polsce w 2020 roku
Keywords: elections; media; coverage; political parallelism; framing; wybory; relacjonowanie; paralelizm polityczny; ramowanie