Nastoletnie macierzyństwo jako problem indywidualny i społeczny - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2009)
Artykuł poświęcony jest kwestii nastoletniego macierzyństwa, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb i problemów, jakie spiętrzają się przed nastoletnimi ciężarnymi. W kontekście zarysowanego tu obrazu psychologicznego i społecznego nastolatek w ciąży rozważania dotyczą również możliwości w zakresie dedykowanego im wsparcia społecznego.

This article applies to teenage motherhood, especially the needs and problems of teen pregnancy. Considerations also apply to the possibilities of social support for them.
Keywords: macierzyństwo; nastoletnie matki; młode matki; nastolatki; motherhood; teenage motherhood; teenagers; young mother