Osadnictwo społeczności neolitycznych na stanowisku 2 w Janowicach, woj. Kujawsko-Pomorskie - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Książka prezentuje wyniki szerokoprzestrzennych ratowniczych badań wykopaliskowych, jakie w latach 2008 i 2009 przeprowadzono na stanowisku Janowice 2, położonym we wschodniej części Kujaw. Na obszarze ok. 4,8 hektara odkryto m.in. unikatowe relikty osadnictwa społeczności neolitycznych, które mają wielką istotność poznawczą. Ocena ta dotyczy przede wszystkim źródeł poświadczających zamieszkiwanie terenu stanowiska w okresie późnego neolitu. Publikacja obejmuje także źródła dokumentujące wcześniejsze fazy osadnicze w Janowicach, kiedy to obszar ów był zamieszkiwany przez najstarsze ugrupowania rolnicze. Dzięki dobremu stanowi zachowania źródeł możliwe było wykonanie szeregu analiz specjalistycznych oraz integracja ich rezultatów w wieloaspektowej i wielodyscyplinarnej monografii.
Keywords: neolit; Kujawy; osadnictwo; chronologia; kultura amfor kulistych; kultura pucharków lejkowatych; kultury ceramiki wstęgowej; kultura ceramiki sznurowej