Model BOT partnerstwa publiczno-prywatnego w realizacji inwestycji infrastrukturalnych - Zieliński, Przemysław (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Partnerstwo publiczno-prywatne zyskuje coraz większą popularność w realizacji zadań publicznych, szczególnie w obszarze inwestycji infrastrukturalnych. W toku upowszechniania wykorzystania kapitału i wiedzy pochodzącej z sektora prywatnego do realizacji inwestycji, które dotychczas były domeną sektora publicznego wykształciły się różne modele partnerstwa. Jednym z najpowszechniejszych z nich jest model BOT, czyli build, operate and transfer, co w przekładzie na język polski oznacza buduj, eksploatuj i przekaż. Już samo rozwinięcie tego skrótu, wystarcza do opisania w sposób ogólny tej koncepcji. Polega ona na wykorzystaniu potencjału gospodarczego i organizacyjnego partnera prywatnego do budowy określonego obiektu użyteczności publicznej, następnie podmiot ten odzyskuje poniesione koszty i zapewnia sobie odpowiednią stopę zysku dzięki eksploatacji tego obiektu na podstawie udzielonej mu koncesji. Po wygaśnięciu koncesji prawa do eksploatacji obiektu wracają w posiadanie podmiotu publicznego. Niniejszy artykuł ma charakter poglądowy. Autor na wstępie przybliża podstawy prawne partnerstwa oraz status prawny jego uczestników. Następnie w oparciu o regulacje prawne przedstawiony zostaje proces realizacji przedsięwzięcia BOT, po czym określane są potencjalne korzyści i koszty płynące z zastosowania tego modelu.

Public-private partnerships are becoming increasingly popular in the performance of public tasks, especially infrastructure projects. Popularization of the use of capital and knowledge of the private sector to execute the investments belonging so far to the public sector has led to the creation of different partnership models. The BOT (build-operate-transfer) model is one of the most popular. What BOT stands for is sufficient to understand its essence. It involves the use of economic and organizational potential of a private partner for the construction of a public facility. Then, such entity recovers incurred costs and provides a suitable rate of return through the use of such a building under a granted license. When the license expires, the rights to operate a building return into the possession of the public entity. The paper is of the illustrative character. In the introduction the author describes a legal basis of a partnership and a legal status of its participants. Then, on the basis of legal regulations the execution process of BOT investment is presented, together with potential benefits and costs related with the application of such a model.
BOT model of public-private partnership in infrastructure investments
Keywords: partnerstwo publiczno- prywatne; public-private partnership; model BOT; BOT model; inwestycje infrastrukturalne; infrastructure investments