Wizja świata mieszkańców Kleczewa w świetle protokołów z Księgi sądu wójtowskiego miasta Kleczewa (1624-1738) - Hajdrych, Łukasz (My University, 2022)
Celem dysertacji było nakreślenie i przeanalizowanie wizji świata mieszkańców Kleczewa – małego miasteczka wielkopolskiego, które w latach 1624-1738 stało się areną jednego z najlepiej udokumentowanych w Polsce procesów o czary. W rozdziale pierwszym przeanalizowane zostały problemy konstruowania złej opinii oskarżonych oraz myślenia magicznego. W rozdziale drugim nakreślono sytuację demograficzno-gospodarczo-społeczną panującą w ówczesnym Kleczewie. W rozdziale trzecim przedstawiono mobilność terytorialną mieszkańców Kleczewa i okolic. W rozdziale czwartym przeanalizowano w jaki sposób miejscowa społeczność hierarchizowała swoich członków. W rozdziale piątym przedstawiono jak mieszkańcy Kleczewa i okolic wyobrażali sobie funkcjonowanie świata przyrodniczego i swoje miejsce w nim.

The main goal of this dissertation was to describe and analyze the world view of the inhabitants of Kleczew – a relatively small town in Greater Poland, which became the arena of one of the best documented witch trials in Poland which happened there between 1624 and 1738. Chapter one presents the problems of construing the bad opinion of accused people as well as magical thinking. Chapter two describes demographic, economic and social situation in the early modern Kleczew. Chapter three traces the range of territorial mobility of the inhabitants of Kleczew and its neighborhood. Chapter four analyzes how local community hierarchized their members. Chapter five presents how inhabitants of Kleczew and its neighborhood imagined the functioning of the natural world and their place in it.
The Vision of the World of Kleczew Inhabitants in the Perspective of Kleczew’s Crime Register (1624-1738)
Wydział Historii
Keywords: czary; czarownice; przestępczość; Rzeczpospolita Obojga Narodów; witchcraft; witches; criminality; Polish-Lithuania Commonwealth