Odbiór społeczny i integracja uchodźców z Ukrainy. Raport badawczy UKREF 1(2022) - Isański, Jakub; Nowak, Marek; Sereda, Victoria; Vakhitova, Hanna; Michalski, Michał A. (My University, 2022)
Badania miały na celu zbadanie trwających zjawisk transgranicznych przesiedleń ludności ukraińskiej w wyniku agresji rosyjskiej, która rozpoczęła się 24 lutego 2022 roku. W pierwszym etapie badań, przedstawionym w niniejszym raporcie, udało się uzyskać opinie ponad 500 uchodźców, skupiające się na ich potrzebach, obawach, planach i oczekiwaniach. Zebrane dane pozwalają także na rekonstrukcję profili społeczno-demograficznych uciekających ukraińskich uchodźców. Wstępne wyniki przedstawiono w raporcie. Wyniki zostaną wykorzystane do opracowania raportu dotyczącego polityki, który pomoże zrozumieć tę nieoczekiwaną sytuację i zaproponować kilka możliwych scenariuszy.
Projekt badawczy został sfinansowany ze środków będących w dyspozycji władz rektorskich Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, władz dziekańskich Wydziałów: Socjologii oraz Wydziału Antropologii i Kulturoznawstwa UAM w Poznaniu. Badania terenowe zorganizowano przy współpracy Kuratorium Oświaty w Poznaniu i Wydziału Polityki Społecznej Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu.
Keywords: uchodźcy z Ukrainy; przesiedlenia ludności ukraińskiej