Wpływ Polaków na decyzje unijne. Ocena efektywności i skuteczności oddziaływania polskich europosłów VI i VII kadencji Parlamentu Europejskiego - Witkowska, Marta (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2014)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza potencjału reprezentantów Polski w Parlamencie Europejskim (PE) w okresie dziesięciu lat naszego członkostwa w Unii Europejskiej, określenie skali wpływu polskich eurodeputowanych w PE, efektywności jego wykorzystania oraz skuteczności oddziaływania na decyzje unijne. Celem jest wyjaśnienie zasad pracy i funkcjonowania PE determinujących opracowywanie strategii i realizację taktyki działania. Mechanizm działania tych zasad objaśniony zostanie na przykładzie polskiej reprezentacji w PE. Na wstępie przedstawione zostaną założenia prowadzonej analizy, metodologia oraz determinanty badania efektywności i skuteczności oddziaływania polskiej reprezentacji. Następnie w celu prowadzenia badania i weryfikacji hipotezy zostaną zanalizowane dane dotyczące kadencji VI oraz oddzielnie VII PE. Niniejsze badanie służy weryfikowaniu następującej hipotezy. Skala wpływu procentowo dużego odsetka delegacji narodowej w grupie politycznej o niewielkim znaczeniu w PE jest wysoka, ale nie przekłada się na efektywność i skuteczność oddziaływania na decyzje unijne. Większa efektywność i skuteczność reprezentacji narodowej jest w przypadku udziału procentowo niewielkiej delegacji narodowej w dużej grupie politycznej PE o dużym znaczeniu w PE.

The paper analyses the potential of Poland’s representatives in the European Parliament over the decade of Poland’s membership of the European Union, determines the extent of Polish MEPs’ influence in the European Parliament and assesses how efficiently and effectively this influence was actually exercised, as reflected in the decisions made by the Union. The goal of the paper is to explain the operating principles and work of the EP which determine how its strategy is developed and tactics implemented. The mechanism of the operation of these rules will be explained on the example of Polish representation in the EP. Firstly, the foundations of the analysis, its methodology and determinants to examine the efficiency and effectiveness of the influence of Polish representation will be presented. Then, for the purpose of investigation and verification of the hypothesis, the data concerning the sixth and the seventh terms of the EP will be separately analysed. The present study is to verify the following hypothesis: the influence of a relatively large proportion of a national delegation in a political group of limited significance in the EP is high, but it does not translate into efficiency and effectiveness of the influence on Union decisions. The efficiency and effectiveness of a national representation is greater when a national delegation constitutes a relatively small percentage but participates in a large political group of great significance in the EP.
Influence of Poles on EU decisions. Assessment of the efficiency and effectiveness of Polish MEPs in the sixth and the seventh terms of the European Parliament
Keywords: Parlament Europejski; europarlamentarzyści; grupy polityczne PE; proces decyzyjny w UE; European Parliament; MEPs; political groups in the EP; decision-making process in the EU