Układy łączone oparte na detekcji przy użyciu spektrometrii emisji optycznej w oznaczaniu form metali i metaloidów - Proch, Jędrzej (My University, 2022)
Głównym celem rozprawy doktorskiej była konstrukcja i zastosowanie układów łączonych do oznaczenia form metali i metaloidów z wykorzystaniem Wielkokanałowego Systemu Wprowadzenia Próbki (MSIS) jako łącznika pomiędzy wysokosprawną chromatografią cieczową (HPLC), a technikami optycznej spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem w plazmie zarówno indukcyjnie sprzężonej (ICP–OES) jak indukowanej mikrofalowo (MIP–OES). W części eksperymentalnej rozprawy zaprojektowano trzy układy łączone, w oparciu o trzy tryby pracy komory MSIS: (1) generowania wodorków, (2) konwencjonalnej nebulizacji oraz (3) trybu podwójnego (dual-mode). W części aplikacyjnej pracy przedstawiono zastosowanie opracowanych metod do analizy specjacyjnej i pierwiastkowej 58 próbek yerba mate (Ilex paraguariensis).

The main goal of the doctoral thesis was the construction and application of hyphenated systems to determine speciation forms of metals and metalloids using the Multi-mode Sample Introduction System (MSIS) as an interface between high performance liquid chromatography (HPLC) and optical emission spectrometry techniques, both inductively coupled plasma (ICP OES) as well as microwave-induced (MIP-OES). In the experimental part of the thesis, three hyphenated techniques were designed, based on three work modes of the MSIS chamber: (1) hydride generation, (2) conventional nebulization and (3) dual-mode. The application of the developed methods were presented for speciation and elemental analysis of 58 yerba mate (Ilex paraguariensis) samples.
Hyphenated systems based on detection by optical emission spectrometry in determination of metals and metalloids species
Wydział Chemii
Keywords: techniki łączone; hyphenated techniques; optyczna spektrometria emisyjna; optical emission spectrometry; wysokosprawna chromatografia cieczowa; high performance liquid chromatography; wielokanałowy układ wprowadzenia próbki; Multi-mode Sample Introduction System; analiza specjacyjna; speciation analysis