Zabawka - przedmiot ludyczny i obiekt kolekcjonerski - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Celem książki jest próba pokazania wszystkich etapów życia zabawki od jej wytworzenia, poprzez życie zabawki w rękach dziecka, po drugie życie :starej" zabawki w zbiorach kolekcjonera, czy jej wykorzystanie w nowej rzeczywistości do różnych celów (ponownie ludycznych, terapeutycznych). Tej koncepcji podporządkowano strukturę książki, która składa się ze wstępu, czterech rozdziałów, informacji o autorach oraz indeksu osób.
Keywords: zabawki dziecięce; zabawki dziewcząt; zabawki chłopców; kolekcje; historia zabawek