Antologia tekstów o muzyce - Rottermund, Krzysztof (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Książka stanowi antologię wybranych tekstów autorskich, opublikowanych wcześniej na łamach krajowych i wydawanych w Niemczech periodyków. Zgromadzone teksty pisane były w latach 1994–2014, obejmują więc okres dwóch dekad. Celem antologii jest przedstawienie szerokiego spektrum publicystyki kulturalnej, w tym wypadku dotyczącej muzyki oraz udokumentowanie polonijnego życia muzycznego (choć nie tylko) Berlina, a także, jednak w znacznie mniejszym stopniu, Kalisza. Zebrane teksty krytycznomuzyczne, dotyczące współpracy polsko-niemieckiej w zakresie kultury muzycznej oraz osiągnięć polonijnego środowiska muzycznego stolicy Niemiec, recenzje i sprawozdania z berlińskich spektakli i koncertów wybitnych dyrygentów i solistów światowej sławy oraz recenzje dotyczące lokalnego, kaliskiego życia muzycznego mogą być pożytecznym materiałem służącym dydaktyce akademickiej, spełniając zarazem funkcje dokumentacyjne.
Keywords: życie muzyczne w Berlinie; recenzje koncertów; środowiska polonijne; życie muzyczne w Kaliszu