WPŁYW PROGRAMÓW MOTYWACYJNYCH NA WYNIKI FINANSOWE BANKÓW - Łukowski, Michał (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2012)
W artykule przedstawiono programy opcji menedżerskich funkcjonujące w wybranych państwach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych. Artykuł ma na celu pokazanie wpływu wdrożonych programów na sytuację ekonomiczną przedsiębiorstw. Celem potwierdzenia wyników przytoczonych w artykule badań dotyczących osiąganych przez przedsiębiorstwa stosujące opcje menedżerskie korzyści ekonomicznych przeprowadzono analizę grupy sześciu banków w latach 2009-2010. Połowę grupy stanowiły banki, które wdrożyły programy opcyjne dla swoich pracowników. Analiza dotyczyła osiągniętych przez banki wyników finansowych oraz oceny banków przez rynek na podstawie kształtujących się w latach 2009-2010 cen akcji. Wnioski wynikające z przeprowadzonego badania pozwalają stwierdzić, że banki stosujące programy motywacyjne oparte na opcjach osiągają lepsze wyniki niż banki, które takich programów nie stosują.

*The paper presents ‘employee stock option’ (ESO) plans in selected European countries and in the United States. The purpose of the paper is to show how those programs influence the company’s performance. To prove the outcome of the analysis presented in the paper, the author has analysed the data from a group of six banks from 2009 to 2010. Half of the banks in the group implemented the ESOs. The analysis was divided into two parts, one dealing with the financial result of the company, while the other focused on the manner of implementation of such programs and their influence on the share price of such companies in order to show how the market reacts to the introduction of ESOs. The conclusions are that banks that used ESOs are more profitable and bring higher returns in stock markets.
INFLUENCE OF EMPLOYEE STOCK OPTIONS ON BANKS PERFORMANCE
Keywords: opcje menedżerskie; programy motywacyjne; wyniki finansowe przedsiębiorstw; employee stock options; motivating the employees; financial result of a company