Świeckie czy wyznaniowe? Wizja państwa polskiego w prasie katolickiej w latach 2005-2015 - Przybysz, Kinga (My University, 2018)
Rozprawa doktorska poświęcona została wizji państwa polskiego prezentowanej na łamach najbardziej poczytnych tygodników katolickich w latach 2005-2015. Do korpusu badawczego włączono materiały pochodzące z „Gościa Niedzielnego”, „Niedzieli”, „Przewodnika Katolickiego” oraz „Tygodnika Powszechnego”. Autorkę interesowały głównie trzy obszary: po pierwsze stosunek czasopism do finansowania Kościoła katolickiego przez państwo, po drugie ich stosunek do edukacji (lekcji religii oraz edukacji seksualnej), a po trzecie sposób w jaki odnoszą się do zagadnień bioetycznych. W obszarze zainteresowania znalazły się dwa wymiary wizji państwa: z jednej strony redakcyjna ocena rzeczywistości, z drugiej zaś postulaty zgłaszane na łamach czasopism. W toku badań zweryfikowano trzy hipotezy badawcze: pierwsza odnosiła się do pytania postawionego w tytule pracy. Autorka założyła, że dyskurs prasy katolickiej prezentował wizję państwa – jak określa się to w literaturze – de facto wyznaniowego. Druga hipoteza zakładała, że dyskurs „Tygodnika Powszechnego” odbiegał od dyskursu pozostałych tygodników. Trzecia hipoteza dotykała sfery języka, autorka przypuszczała, że język periodyków cechowała konfrontacyjna retoryka. Jak pokazały badania, hipotezy miały swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości – tygodniki (z wyłączeniem „Tygodnika Powszechnego”) prezentowały wizję państwa, która wyraźnie odbiegała od świeckiego modelu.

The thesis is devoted to the study of the Polish state’s vision presented by popular catholic weeklies between 2005-2015. The study corpus consisted of materials published by „Gość Niedzielny”, „Niedziela”, „Przewodnik Katolicki” and „Tygodnik Powszechny". The author was interested in the three areas: newspapers’ attitude to state’s financing of the Catholic Church, newspapers’ attitude to school education (religious education and sexual education) and the way the newspapers refer to the bioethics issues. In the course of the study, three hypotheses were verified: the first hypothesis was related to the thesis’ title. The author assumed that catholic weeklies’ discourse presented the vision of – as defined in literature – a „de facto religious state”. The second hypothesis said that „Tygodnik Powszechny” discourse was different from other discourses analysed. The third hypothesis was related to the language sphere, the author presumed that the weeklies’ language was characterised by a confrontational rhetoric. As the study showed, the hypotheses proved to be based in reality – the weeklies (with an exception of „Tygodnik Powszechny”) presented the state's vision that was different from the non-religious model.
Non-religious or religious? The vision oh the polish state in catholic press – 2005-2015
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: media katolickie; catholic media; wizja państwa; state’s vision