Dziedzictwo rzeki (rozpoznanie wstępne) - Michał Kępski (My University, 2022)
W obliczu zmian klimatu oraz możliwych konfliktów wywołanych brakiem wody, ważnym wyzwaniem jest budowa świadomości społecznej dotyczący znaczenia miejskich rzek. Artykuł proponuje teoretyczną refleksję nad szybko rozwijającym się polem badań określanym jako dziedzictwo wody. Traktując rzekę, jako wspólnotowość różnych form istnienia związanych z daną przestrzenią, celem projektu jest poszukiwanie podejść podkreślających pozytywne formy adaptacji, współpracy i wzajemności. W założeniu uwypuklenie takich działań człowieka w przeszłych praktykach społecznych mogłyby stanowić punkt odniesienia dla współcześnie podejmowanych inicjatyw ratowniczych i prewencyjnych. Założenia prezentowanej perspektywy badawczej ilustruje krytyczna analiza projektu zagospodarowania dawnego koryta Warty w Poznaniu autorstwa Oskara Hansena.
A River’s Heritage: Preliminary Reflection
Keywords: naturokultura; urbanizacja; rzeka Warta; Oskar Hansen; dziedzictwo rzeki; krytyczne studia nad dziedzictwem