Klimat edukacyjny przedszkoli sektora arabskiego w północnym Izraelu. Między istniejącą sytuacją a ministerialnymi standardami - Hawwari, Nasreen (My University, 2023)
Niniejsza rozprawa jest pierwszą, która bada „klimat edukacyjny” w przedszkolach sektora arabskiego w izraelskim systemie edukacji z perspektywy nauczyciela. Główne pytanie badawcze brzmiało: „Jak respondenci postrzegają klimat edukacyjny w przedszkolach sektora arabskiego w Północnym Kraju Izraela w kontekście istniejącej sytuacji i standardów ministerialnych?”. Celem badań jest stworzenie kontekstowej, rzeczywistej wiedzy o sytuacji klimatu edukacyjnego w oparciu o opinie określonej grupy badanych osób – dziesięciu arabskich nauczycieli przedszkoli. Badania przeprowadzono przy użyciu strategii jakościowej. Dane zostały zebrane techniką wpół-ustrukturyzowanych wywiadów otwartych i podzielone na trzy kategorie: organizacja przedszkola, relacje interpersonalne oraz proces uczenia się. Surowe dane zaprezentowano według głównych tematów w wywiadach, odnoszących się do sześciu głównych standardów, którymi są: ochrona, zdrowie i bezpieczeństwo, komunikacja w przedszkolu, uczenie się społeczno-emocjonalne, klimat uczenia się, reagowanie na dzieci ze specjalnymi potrzebami i przedszkole komunikacyjne – społeczność. Wyniki pokazują, że zdaniem badanych klimat edukacyjny nie jest optymalny: poczucie braku ochrony i bezpieczeństwa, brak komunikacji, niewspierający proces uczenia się i brak reakcji na potrzeby osób ze specjalnymi potrzebami.

This dissertation is the first to examine the "educational climate" at kindergartens of the Arab sector in Israel’s education system from the teacher’s perspective. The main research question was: "How do the respondents perceive the educational climate in Arab Sector kindergartens in the Northern Country of Israel in the context of the existing situation and ministerial standards?". The aim of the research is to produce contextual real-world knowledge about the situation of educational climate based on the opinions of a specific research group- ten Arab kindergartens teachers. The research was conducted with a qualitative strategy. The data was collected by the technique of open-ended semi-structured interviews and it was divided into three categories: Organization of the kindergarten, interpersonal relations and learning process . The raw data presented according to the main themes in the interviews, relating to the six main standards, which are: Protection, health, and safety, communication in the kindergarten, social-emotional learning, learning climate, response to children with special needs and communication kindergarten –community. The findings show that, as it is perceived by research group, the educational climate is not optimal: Feeling of lack of protection and safety, deficient communication, an unsupportive learning process, and a lack of response to individuals with special needs.
Educational Climate of Arab Sector Kindergartens in the Northern Country of Israel. Between the existing situation and ministerial standards
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: edukacyjny klimat; przedszkola; ministerialne standardy; sektor edukacji arabskiej; educational climate; kindergartens; ministerial standards; Arab sector