„Literatury mniejsze” Europy romańskiej 3. Pośród literatur świata - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2017)
Romance world occupy in global literary and cultural exchange. The articles included herein address various aspects of the topic, such as the tension between global and local phenomena, between the centre and the periphery, the relationship between the writer and the reader, contemporary migration writing, or the phenomena of importation and reinterpretation of literary models and schemes, placing them in the context of changes occurring in the contemporary world.
The „Minor Literatures” of Romance Europe 3. Among the Literatures of the World
W tomie znalazły się artykuły dotyczące literatury bądź eseistyki tworzonych w Belgii, Galisji, Kanadzie, Katalonii, krajach luzofońskich i na Korsyce. Umieszczono tu także prace poświęcone francusko- i niemieckojęzycznej literaturze Szwajcarii oraz polskim przekładom francuskiej i hiszpańskiej literatury dziecięcej. Wszystkie dotykają zagadnień płynności i tożsamości będących wyznacznikami doświadczenia inności w zglobalizowanym świecie. Autorki i autorzy prezentowanych tekstów bardzo różnie pojmują „mniejszość” w literaturze: wiążą ją nie tylko z językiem mniejszości kulturowej i narodowej, ale także z samym pojęciem instytucji literatury, która hierarchizuje dyskursy, gatunki i formy. W swych odczytaniach ujawniają zabiegi, za pomocą których twórcy starają się przekraczać klasyczne opozycje między centrum i peryferią, światowością i lokalnością, między czytelnikami dorosłymi i dziećmi. Uzmysławiają, że doświadczanie literatury – „mniejszej” czy „większej” – umiejscawia się zawsze w historii i ponad historią, w obrębie instytucji i ponad instytucją, w bibliotece i ponad porządkiem biblioteki.
Keywords: literatury romańskie; literatury mniejszości