Trzy filary „Nowej Turcji”. Studium transformacji oficjalnej ideologii państwowej - Chudziak, Mateusz Maciej (My University, 2022)
Celem pracy jest przedstawienie dokonanej po 2002 r. transformacji oficjalnej ideologii pańswowej. Kemalizm, dominujący w życiu politycznym Turcji od momentu proklamacji Republiki w 1923 r., po roku 2002 i zwycięstwie w wyborach Partii Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) ustąpił miejsca formacji nowej – odwołującej się do islamu, dziedzictwa osmańskiego i lokalnych wzorów kultury. Ideologia zbadana została tutaj za pomocą koncepcji „ideologii jako systemu kulturowego” opracowanej przez Clifforda Geertza. Taki system składa się z metafor, mitów, symboli i określonych wartości. Przez to staje się odrębną formą myślenia i przeżywania świata. Przedstawiona w rozprawie ideologia ma swoje trzy filary: przywódcę, państwo i naród. Wszystkie one czerpią z określonej symboliki, mitów i wartości. Przywództwo – z wyobrażeń idealnego władcy, naród z „prawd” ustalonych przez kemalizm oraz „neoosmanizm”, państwo natomiast – z mitów legitymizujących Republiki, a także z nowej wyobraźni opartej na zrehabilitowanym Imperium Osmańskim. Na tych trzech płaszczyznach rozwinęła się nowa, właściwa „Nowej Turcji” ideologia państwowa, traktowana w pracy, jako forma właściwej państwu kultury.

The aim of the work is to present the transformation of the official state ideology after 2002. Kemalism, dominant in the political life of Turkey since the proclamation of the Republic in 1923, after 2002 and the victory in the elections of the Justice and Development Party (AKP), gave way to a new formation - referring to Islam, Ottoman heritage and local cultural models. Ideology is explored here with the concept of "ideology as a cultural system" developed by Clifford Geertz. Such a system consists of metaphors, myths, symbols, and specific values. As a result, it becomes a separate form of thinking and experiencing the world. The ideology presented in the dissertation has its three pillars: leader, state and nation. They all derive from specific symbolism, myths and values. Leadership - from the ideas of an ideal ruler, the nation from the "truths" established by Kemalism and "neo-Osmanism", and the state - from the myths that legitimize the Republic, as well as from a new imagination based on the rehabilitated Ottoman Empire. On these three levels, a new, proper "New Turkey" state ideology developed, treated at work as a form of culture proper to the state.
The three pillars of the "New Turkey". A study of the transformation of the official state ideology
Wydział Historii
Keywords: Nowa Turcja; New Turkey; ideologia; ideology; kemalizm; Kemalism; neoosmanizm; Neo-ottomanism