Otrzymywanie nowych koniugatów steroidowych o potencjalnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych - Hajdaś, Grzegorz (My University, 2026)
Praca doktorska dotyczy projektowania, syntezy oraz charakterystyki nowych koniugatów steroidowych otrzymanych z wykorzystaniem reakcji typu „click”. Celem badań było opracowanie i ocena właściwości biologicznych pochodnych kwasów żółciowych i steroli połączonych pierścieniem 1,2,3-triazolowym, stanowiących potencjalne związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Rozprawa obejmuje część literaturową poświęconą charakterystyce strukturalnej i biologicznej steroidów oraz kierunkom ich modyfikacji chemicznych, ze szczególnym uwzględnieniem chemii „click” jako efektywnej metody otrzymywania biokoniugatów. Część badawcza obejmuje opracowanie strategii syntezy oraz analizę strukturalną dwudziestu siedmiu nowych koniugatów steroidowych o charakterze mieszanym i dimerycznym. Związki otrzymano w reakcji Huisgena katalizowanej jonami Cu(I), a ich strukturę potwierdzono metodami NMR, FT-IR oraz ESI-MS. Badania in silico oraz obliczenia kwantowo-mechaniczne pozwoliły określić stabilność i przewidywane właściwości biologiczne otrzymanych pochodnych. Wybrane związki wykazywały obniżoną aktywność hemolityczną, wysokie powinowactwo do reduktazy HMG-CoA oraz potencjalną aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą. Uzyskane wyniki potwierdzają użyteczność chemii „click” w projektowaniu bioaktywnych koniugatów steroidowych o potencjalnym znaczeniu terapeutycznym. Doctoral dissertation focuses on the design, synthesis, and characterization of new steroid conjugates obtained using click chemistry reactions. The aim of the study was to develop and evaluate the biological properties of bile acid and sterol derivatives linked via a 1,2,3-triazole ring, representing potential compounds with antimicrobial activity. The dissertation includes a literature review devoted to the structural and biological characteristics of steroids and the main directions of their chemical modification, with particular emphasis on click chemistry as an effective method for the preparation of bioconjugates. The experimental part comprises the development of synthetic strategies and structural analysis of twenty-seven new mixed and dimeric steroid conjugates. The compounds were obtained via a Cu(I)-catalyzed Huisgen cycloaddition, and their structures were confirmed using NMR, FT-IR, and ESI-MS techniques. In silico studies and quantum-mechanical calculations were employed to assess the stability and predicted biological properties of the synthesized derivatives. Selected compounds exhibited reduced hemolytic activity, high affinity for HMG-CoA reductase, and potential antibacterial and antifungal activity. The results confirm the usefulness of click chemistry in the design of bioactive steroid conjugates with potential therapeutic relevance.
Synthesis of New Steroid Conjugates with Potential Antimicrobial Properties
Wydział Chemii
Keywords: Steroidy; kwasy żółciowe; synteza organiczna; chemia; click"; koniugaty steroidowe; Steroids; bile acids; organic synthesis; click chemistry"; steroid conjugates