Pisane po wojnie, lagrze, Zagładzie – Liana Millu i Seweryna Szmaglewska. Próba porównania - Szwarc Zając, Anna (My University, 2017)
Głównym celem rozprawy doktorskiej była próba porównania twórczości włoskiej więźniarki obozu koncentracyjnego Liany Millu z twórczością polskiej pisarki Seweryny Szmaglewskiej, a także przedstawienie rozróżnienie pomiędzy literaturą Zagładową a lagrową. Rozprawa składa się z pięciu rozdziałów i Aneks. W rozdziale pierwszym skonfrontowano dwie najsłynniejsze książki pisarek, czyli "Dymy Birkenau"i "Dymy nad Birkenau", ukazując podobieństwa i różnice. W rozdziale drugi skupiono się na dwóch aspektach, a mianowicie na dokumencie własnym oraz na motywie podróży, czyli na wyjściu poza doświadczenie Auschwitz. W trzecim rozdziale omawiano problem winy i kary, bazując na esejach Liany Millu "Dopo il fumo. Sono il n. A 5384 di Auschwitz-Birkenau"i na powieści-dokumencie "Niewinni w Norymberdze"Seweryny Szmaglewskiej. W kolejnym rozdziale próbowano zbadać w mikroskali (jak na papierku lakmusowym), relacje zależności pomiędzy pojęciami „literatura lagrowa” a „literatura Zagłady”. W ostatnim rozdziale przedstawiono antologie o charakterze edukacyjnym (prezentujące odpowiedź na pytanie: czym był nazizm?), redagowane przez obie pisarki, włoską i polską.

Main purpose of this dissertation is an attempt of comparison work of Italian death camp prisoner Lilan Millu with polish writer Sewerya Szmaglewska, as well as showing differences between lager and Shoah (Holocaust)literature. This dissertation compose of five chapters and the annex. The first chapter describing similarities and differences between two most famous books of above writers wearing the same title 'Smoke over Birkenau'. The main focus of the second chapter is description of reality versus fictional journey behind walls of Auschwitz. In third chapter crime and punishment is being discussed based on essays of Liana Millu "Dopo il fumo. Sono il n. A 5384 di Auschwitz-Birkenau"and non-fiction novel of Seweryna Szmaglewska 'Niewinni w Norymberdze'. Chapter Four attempts to examine in great details of dependency relations between lager and Shoah (Holocaust)literature. The final chapter tries to answer the question 'What Nazism was?'inspired by both Italian and Polish writer.
Written after the war, lager, Shoah (Holocaust)– Liana Millu and Seweryna Szmaglewska. Comparison
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: literatura włoska; Italian literature; literatura polska; Polish literature; literatura lagrowa; lager literature; literatura Zagładowa; Shoah (Holocaust) literature; komparatystyka; comparison