Erozja pamięci zbiorowej na przykładzie palestyńskich uchodźców na Zachodnim Brzegu Jordanu - Taffal, Asad (My University, 2016)
Niniejsza praca badawcza koncentruje się na analizie zjawiska pamięci zbiorowej i bazuje na przykładzie uchodźców palestyńskich żyjących w obozach dla uchodźców na Zachodnim Brzegu. Jej celem jest: (1) przedstawienie zjawiska erozji palestyńskiej pamięci zbiorowej; (2) zdefiniowanie treści pamięci zbiorowej rożnych pokoleń Palestyńczyków; (3) scharakteryzowanie schematów i kanałów, przez które pamięć ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w celu jej ożywienia i ochrony przed zapomnieniem. Zgodnie z hipotezą niniejszej pracy, proces przekazywania pamięci zbiorowej pomiędzy trzema pokoleniami Ojców, Synów i Wnuków żyjących w obozach dla uchodźców Zachodniego Brzegu nie był do tej pory pomyślny, a zasoby pamięci zbiorowej (historie, opowieści, konsekwencje i wiedza) związane z życiem na wsi i doświadczeniem wykluczenia oraz wypędzenia osób w 1948 r. również były poddane osłabieniu i erozji. Wspomniane zjawisko erozji zasobów pamięci zbiorowej jest szczególnie zauważalne wśród młodszych pokoleń i dotknęła w największym stopniu pokolenie Wnuków. W toku analiz udało się dowieść, że proces przekazywania pamięci zbiorowej z Pierwszej Generacji (Generacji NAKBA) do Synów i Wnuków był udany na płaszczyźnie ekonomicznej i społecznej, aczkolwiek okazał się niepomyślny w kwestiach związanych ze wspomnieniami exodusu i przesiedlenia, życiem rodzinnym w wiosce, ceremoniami zaślubin, ludowymi świętami i obrzędami, miejscami świętymi w wiosce (Maqamat). W związku z tym zjawisko to nie może być bagatelizowane, ponieważ proces erozji będzie wpływał na generacyjne zasoby pamięci zbiorowej, szczególnie wśród Synów i Wnuków, oraz kolejnych pokoleń. Jeśli chodzi o perspektywy w pracy wskazano, że palestyńscy uchodźcy na Zachodnim Brzegu, ze wsparciem władz palestyńskich i organizacji pozarządowych oraz systemu oświaty i mediów, rozpoczną proces naprawy pamięci zbiorowej w celu ograniczenia wpływu negatywnych czynników wpływających na erozję jej zasobów.

The study focuses on the analysis of the collective memory phenomenon on the example of Palestinian refugees living in refugee camps located in the West Bank in order to: (1) present erosion of the Palestinian collective memory; (2) define the content of collective memory of the different generations of Palestinians; (3) characterize frameworks and channels through which this memory is transferred across generations in order to revive it and protect against forgetfulness. According to the study’s hypothesis, the process of transferring the collective memory across the three generations of Fathers, Sons and Grandsons living in the West Bank refugee camps has not been successful, and the stock of the collective memory (stories, tales, implications and knowledge) that is related to life in the village and the experience of expulsion and removal of people in 1948 has also been subject to decay and erosion. As the age of the refugee decreased the scale of deterioration and erosion in this stock increased. This deterioration and erosion were at their highest among the Grandsons generation. It has been proved that the transfer process of the collective memory from the First Generation (The NAKBA Generation) to their Sons and Grandsons has achieved success in the economic life and social life while suffering from unsuccessful attempts in the exodus and displacement memory, village’s families, the village wedding ceremony’s memory, the popular holidays and celebrations, and the holy places (Maqamat) that are located in the village. Therefore, it cannot be overlooked or underestimated because the process of erosion will impact the generations’ stock of collective memory, particularly the Sons and Grandsons, and the coming generations. As to the perspectives presented in the thesis, it has been stated that Palestinian refugees in the West Bank, supported by the Palestinian authorities and non-governmental organizations, as well as by the education system and media will start fixing the memory in order to limit the erosion of memory stock.
Erosion of the collective memory on the example of Palestinian refugees in the West Bank
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: pamięć zbiorowa; collective memory; uchodźcy palestyńscy; Palestinian refugees; Zachodni Brzeg Jordanu; West Bank