Emocjonalne podłoże wypowiedzi językowych. Zarys problematyki z perspektywy biolingwistyki. - Nowakowski, Paweł (SORUS S.C. Wydawnictwo i Drukarnia Cyfrowa, 2006)
W artykule przedstawiono podstawowe założenia biolingwistyki – dyscypliny zajmującej się analizą zachowań komunikacyjnych zwierząt (także człowieka) z perspektywy nauk przyrodniczych. Szczególną uwagę poświęca się zagadnieniom emocjonalnego podłoża wszystkich wypowiedzi. Stanowi ono siłę napędową aktywności językowej oraz innych racjonalnych działań zwierzęcia i współtworzy świadomość. W zarysie omówiono związki emocji z procesami pamięci, uczenia się i motywacji w perspektywie ewolucyjnej i neurobiologicznej. Odnotowano także rzadko do tej pory uwzględniane próby analizy biosu na poziomie kwantowym w bioelektronice. Emocje i język są podstawowymi procesami adaptacyjnymi, wpływają dodatnio na pamięć i uczenie się oraz stanowią czynnik motywacyjny w zakresie podstawowych funkcji życiowych.

The paper discusses basic fundamentals of biolinguistics – a discipline dealing with the analysis of communicative behaviour of animals (and also human beings) from the perspective of natural science. The author puts emphasis on the emotion-based roots of all utterances. It is a driving force of linguistic and other rational activities of animals and it co-creates consciousness. The bonds between emotion and memory processes, learning and motivation from the evolutionary and neuro-biologic perspective are discussed in outline. A bios analysis on the quantum level in bio-electronics has been touched upon which has been rarely done so far. Emotion and language are basic adaptation processes which positively influence memory and learning and they constitute a motivating factor in the field of basic vital functions.
Keywords: biolingwistyka; wypowiedzi językowe; emocje a język; bioelektronika