Nikła siła. Szkice kulturoznawcze - Kijko, Maciej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych UAM, 2017)
Maciej Kijko podejmuje w swej książce problematykę kultury i sposobu jej pojmowania. Czyni to w sposób, który z jednej strony prowadzi do ujawnienia złożoności ludzkiego świata, z drugiej zaś wskazuje na pojęcie kultury jako właściwe, by ten świat rozpoznać w jego płynności i paradoksalności. Tytułowe sformułowanie odniesione do kultury jest światopoglądową deklaracją Autora, który reprezentując orientację właściwą socjopragmatycznej koncepcji kultury Jerzego Kmity, odcina się od transcendentalizmu. Jednocześnie podkreśla formującą człowieka moc kultury, której nie zaprzecza jej zmienność i partykularność. Podjęta przez Autora problematyka i sposób jej przedstawienia wyróżnia się na tle polskiej refleksji humanistycznej.
Keywords: pojęcie kultury; kulturoznawstwo; racjonalność; relatywizm; historia kulturowa