Funkcja przewodniczącego Rady Europejskiej – kompetencje formalne i nieformalne w świetle postanowień traktatu lizbońskiego i praktyki działań - Przybylska-Maszner, Beata (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2020)
Artykuł skupia się na roli Rady Europejskiej w ramach instytucjonalnych Unii Europejskiej, zgodnie z zapisami traktatu lizbońskiego. W tekście wskazano na jej rosnący wpływ, wykraczający poza sformułowania zawarte w Traktacie, oraz na narastającą krytykę, którą stymuluje ta ewolucja. Dokonując przeglądu krytycznych punktów widzenia odnoszących się do roli, jaką sprawuje, w tekście dokonano analizy czynników warunkujących zmiany formuły funkcjonowania urzędu przewodniczącego Rady Europejskiej. Przedstawione zostały istniejące struktury powiązań międzyinstytucjonalnych warunkujące pełnienie przez niego funkcji. W artykule oparto się na założeniu, iż dotychczasowa zasada korelacji zadań oparta na uzupełnianiu kompetencji uległa modyfikacji. Narastanie sytuacji kryzysowej wpłynęło na zaburzenie dotychczasowej równowagi instytucjonalnej, a jednocześnie zbiegło się z procesem zmian kompetencyjnych.

The article deals with the role of the president of the European Council in the institutional framework of the European Union, as it has been laid down by the Lisbon Treaty. The text indicates its growing influence, beyond the wording of the Treaty, and the growing criticism that this evolution has stimulated. Reviewing the critical points of view relating to his role, the text analyzes the factors that determine changes in the formula for the functioning of the office of the President of the European Council. The existing structures of inter-institutional links that condition the performance of his function were presented. The article is based on the assumption that the current principle of correlation of tasks based on complementing competences has been modified. The worsening of the crisis situation disturbed the existing institutional balance, and at the same time coincided with the process of competence changes. The discussion also considers the proposal of reform of the institutional architecture of the EU.
The role of the President of the Europan Council – formal and informal competences in the light of the provisions of the Treaty of Lisbon
Keywords: Unia Europejska; Rada Europejska; system instytucjonalny UE; traktat lizboński; European Union; European Council; EU institutional system; Treaty of Lisbon