Współczesne zespoły zabudowy mieszkaniowej w strefach podmiejskich w Polsce w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju - Rosenkiewicz, Krzysztof (My University, 2024)
Celem głównym rozprawy jest opracowanie i weryfikacja modelu zrównoważonego osiedla podmiejskiego. W aspekcie teoretycznym praca ma na celu powiązanie wypracowanego modelu z koncepcją poprawy przedmieść (retrofit). Część empiryczna jest oparta na studiach przypadków obszarów zabudowy mieszkaniowej w strefach podmiejskich miast dużych, jak i małych: Osady Leśnej w Dąbrówce k. Poznania, Osiedla Książenice k. Warszawy, Osiedla Moczkowo k. Barlinka oraz Czołowa-Kolonii k. Koła, dla ukazania różnorodności zjawiska. W wymiarze aplikacyjnym zostały zaproponowane rozwiązania w kierunku uzyskania wyższego poziomu zrównoważenia osiedli. W postępowaniu badawczym zastosowano szereg metod zarówno ilościowych, jak i jakościowych, łącząc uzyskane wyniki. Opis studiów przypadków był oparty na wieloletnich obserwacjach uczestniczących, pomiarach, analizach, a także wsparty badaniami opinii mieszkańców. Część empiryczna pracy była przyczynkiem do weryfikacji niektórych propozycji teoretycznych i ich korekt. W wyniku postępowania badawczego wykazano zróżnicowanie badanych zespołów zabudowy w kontekście koncepcji zrównoważonego rozwoju, w tym opracowanego modelu. Stwierdzono, że w niektórych przypadkach uzyskanie wyższego poziomu rozwoju nie jest możliwe, co powinno być przedmiotem zainteresowania polityk publicznych. Ujawniły się też różnice między stanowiskami teoretycznymi i praktycznymi rozwiązaniami wypracowanymi za granicą, a sytuacją obserwowaną w Polsce. Dodatkowy owoc pracy to przetłumaczenie szeregu specjalistycznych terminów anglojęzycznych na język polski. The primary aim of this dissertation is to develop and validate a model of a sustainable suburban settlement. The theoretical aspect of the work seeks to link the developed model with the concept of suburban improvement (retrofit). The empirical part is based on case studies of residential areas in suburban zones of both large and small cities: Osada Leśna in Dąbrówka near Poznań, Osiedle Książenice near Warsaw, Osiedle Moczkowo near Barlinek, and Czołowa-Kolonia near Koło, to showcase the diversity of the phenomenon. In the practical dimension, solutions were proposed to achieve a higher level of sustainability in settlements. The research process utilized a range of both quantitative and qualitative methods, integrating the obtained results. The case studies were based on long-term participant observations, measurements, analyses, and were further supported by surveys of residents’ opinions. The empirical part of the dissertation contributed to verifying and adjusting some of the theoretical proposals. The research demonstrated the diversity of the studied residential complexes in the context of the concept of sustainable development, including the proposed model. It was found that in some cases, achieving a higher level of development is not feasible, which should be a focus of public policies. Additionally, discrepancies emerged between theoretical perspectives, practical solutions developed abroad, and the situation observed in Poland. An additional outcome of this work was the translation of numerous specialized English terms into Polish.
Contemporary Polish suburbs in view of the sustainable development concept
Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej
Keywords: zrównoważony rozwój; model; osiedle; poprawa; sustainable development; suburb; retrofit