Asylum Procedures and Forced Labour of Asylum Seekers and Refugees in Italy - Szulc, Natalia Maria (My University, 2024)
This dissertation investigates the relationship between asylum procedures and forced labor among ARs in Italy. The primary research question asks: To what extent do asylum procedures reduce or facilitate forced labor? The study analyzes stages of asylum procedures, including registration, identification, and reception conditions, through the lens of structural injustice theory. It also develops a theory of change offering practical recommendations for stakeholders. A mixed-methods approach was employed, starting with a two-phase systematic review followed by qualitative data from seven focus groups with asylum and anti-trafficking network representatives. Thematic analysis using MAXQDA supported the development of a substantive grounded theory. Asylum procedures have a dual impact, both protecting and exposing ARs to forced labor. Procedural elements such as process length, access to information, and reception conditions play a critical role in these outcomes. The research emphasizes the avoidable nature of structural injustice within asylum systems, proposing the concept of a "safe host country" (SHC) as a potential solution. W rozprawie eksploruje się relację między procedurami azylowymi a pracą przymusową wśród osób ubiegających się o azyl i uchodźców we Włoszech. Główne pytanie badawcze to w jakim stopniu procedury azylowe redukują lub ułatwiają pracę przymusową? Przeanalizowano etapy poszczególnych procedur azylowych, w tym rejestracji, identyfikacji i recepcji, przez pryzmat teorii niesprawiedliwości strukturalnej. Rozprawa rozwija również teorię zmiany, proponując praktyczne zalecenia dla interesariuszy. Zastosowano podejście mieszane, rozpoczynając od dwuetapowego przeglądu systematycznego, a następnie analizując dane jakościowe z siedmiu grup fokusowych z przedstawicielami sieci ds. azylu i walki z handlem ludźmi. Tematyczna analiza danych za pomocą MAXQDA umożliwiła rozwój zasadniczej teorii ugruntowanej. Procedury azylowe mają dualny charakter, mogą zarówno chronić jak i narażać osoby ubiegające się o azyl i uchodźców na pracę przymusową. Takie elementy proceduralne, jak długość procesu, dostęp do informacji i warunki recepcyjne, odgrywają kluczową rolę w tych wynikach. Badanie podkreśla naturę niesprawiedliwości strukturalnej możliwej do uniknięcia w systemach azylowych, proponując koncepcję "bezpiecznego kraju goszczącego" jako potencjalne rozwiązanie.
Procedury Azylowe i Praca Przymusowa wśród Azylantów i Uchodźców we Włoszech
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: structural injustice; forced labour; asylum seekers and refugees; Italy; asylum procedures; praca przymusowa; procedury azylowe; uchodźcy; strukturalna niesprawiedliwość