Social history methodology and contemporary Russian political science - Artem, Karateev (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2015)
Relacje interdyscyplinarne oferują badaczom szeroki zakres instrumentów. Specjaliści z zakresu nauk politycznych niektóre pożyteczne podejścia metodologiczne mogą zaczerpnąć z pola historii społecznej. Historia społeczna opisuje różne sfery życia społecznego (w tym sferę polityczną) by pokazać ich bliskie powiązania oraz wzajemną zależność. Niektóre studia z zakresu historii społecznej dostarczają nam wartościową wiedzę oraz ważne wnioski dotyczące polityki. Podejścia metodologiczne wypracowane przez historyków społecznych powinny podlegać uważnej eksploracji, w celu ustalenia korzyści, jaką mogą one przynieść w ramach badań politologicznych
Metodologia historii społecznej i współczesna rosyjska nauka o polityce
Keywords: historia społeczna; rosyjska nauka o polityce; metodologia nauk o polityce