Ewolucja szkoły i jej współczesna wizja - Kujawiński, Jerzy (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2010)
Kolejne przeobrażenia szkoły. Próby likwidacji szkoły. Granice swobody ucznia w szkole klasowo-lekcyjnej. "Szkoła" bez przymusu. Wizja szkoły XXI wiek.
Keywords: Pedagogika; Nauczanie wczesnoszkolne