Synteza i ewaluacja superparamagnetycznych nanocząstek tlenku żelaza zawierających doksorubicynę jako potencjalny celowany nośnik leków - Hałupka-Bryl, Magdalena (My University, 2015)
Jednym z głównych założeń rozwoju i doskonalenia współczesnej terapii przeciwnowotworowej jest dostarczenie leku bezpośrednio do wybranej lokalizacji w organizmie, stosując jak najmniejszą dawkę i kontrolując jego uwalnianie. Osiągnięcie tego celu umożliwiłoby zmniejszenie toksyczności chemioterapii i wpłynęłoby korzystnie na efektywność leczenia. Znajdujemy wiele raportów naukowych o nowoczesnych systemach dostarczania leków, także tych opartych na różnych nanomateriałach, jednakże ich skuteczność jest dyskusyjna. W celu udoskonalenia ww. układów nanonauki zaproponowały nowe kierunki celowanych terapii. Jednym z nich są superparamagnetyczne nanocząstki tlenku żelaza (SPIONs) jako nośnik leku przeciwnowotworowego. Głównym celem przeprowadzonych badań była synteza oraz kompleksowa charakterystyka fizykochemiczna i biologiczna (in vitro oraz in vivo na mysim modelu zwierzęcym) SPIONs pokrytych oryginalnym, biokompatybilnym polimerem, zawierających lek przeciwnowotworowy - doksorubicynę. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły utworzenie biokompatybilnego układu do wstrzykiwania dożylnego, o właściwościach magnetycznych odpowiednich do zastosowań in vivo, o wysokim stopniu enkaspulacji środka cytostatycznego i działaniu antyproliferacyjnym na komórki nowotworowe, mającego w przyszłości potencjalne zastosowanie w terapii celowanej leczenia nowotworów.

One of the biggest challenges in antitumor therapy is to deliver chemotherapeutic drug directly to the desired location, at the lowest dose possible and thus to increase the effectiveness of treatment and decrease strong adverse effects of chemotherapy. Advances in nanotechnology offer new approaches for targeted delivery of anticancer agents. Superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPIONs) have drawn great interest in recent years, however their therapeutic efficacy remains to be clarified. The main aim of this work was to design, synthesize and fully characterize (physicochemical and biological characterization, including in vitro and in vivo evaluation) SPIONs coated with biocompatible polymer, containing anticancer drug – doxorubicin. The results of performed studies showed creation of biocompatible and injectable nanosystem, with magnetic properties proper for their specific in vivo bioapplication, with high drug loading efficiency and antiproliferative effect on cancer cells, having a potential for its future bioapplication in antitumor targeted therapy.
Synthesis and evaluation of superparamagnetic iron oxide nanoparticles containing doxorubicin as a potential targeted drug delivery system
Wydział Fizyki: Centrum NanoBioMedyczne/ Zakład Fizyki Medycznej
Keywords: magnetyczne nanocząstki; Magnetic Nanoparticles; superparamagnetyzm; Superparamagnetism; celowana terapia przeciwnowotworowa; Targeted Antitumor Therapy; dostarczanie leków; Drug Delivery