Cenniejsze niż złoto? Metale ziem rzadkich w światowej strategii gospodarczej - Klupa, Anna (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
Obecnie dla rozwoju gospodarczego istotne znaczenie, obok ropy i gazu ziemnego, zyskują metale ziem rzadkich. Bez ich zastosowania wiele z wynalazków nowoczesnych technologii wyglądałoby zupełnie inaczej a inne wcale by nie istniały. Metale ziem rzadkich są bowiem kluczowym komponentem zaawansowanych urządzeń wojskowych i cywilnych a także kluczowym elementem w stosowaniu zielonych technologii takich jak turbiny wiatrowe czy samochody hybrydowe. Do grupy metali ziem rzadkich należy 17 pierwiastków, które w umiarkowanych ilościach znajdują się w skorupie ziemskiej. Pomimo swojej nazwy, zasoby niektórych z nich są większe niż miedzi, ołowiu, złota czy platyny. Niestety nie występują w dużych skupiskach, co znacznie utrudnia i podraża ich eksploatację. 97 procent metali ziem rzadkich produkowane jest obecnie w ChRL. Jednakże rosnące światowe zapotrzebowanie, jak i chińskie ograniczenia eksportowe w ciągu ostatnich sześciu lat rodzą obawy międzynarodowych koncernów co do utrzymania ciągłości dostaw. Sytuację dodatkowo utrudnia wzrastający popyt wewnętrzny ChRL. Nawet te państwa, które w znacznym stopniu zaspokajały zapotrzebowanie na metale rzadkie z własnych zasobów, w ciągu ostatniej dekady uzależniły się od zaopatrzenia chińskiego. Sytuacja taka wywołuje niepokój, co do wykorzystania przez ChRL monopolu do realizacji celów politycznych. Biorąc pod uwagę wstrzymywanie dostaw do Japonii, obawy te nie wydają się nieuzasadnione. Poniższe opracowanie ma na celu ukazanie potencjału gospodarczego metali ziem rzadkich, sposobów ich wykorzystania i znaczenia dla współczesnej gospodarki. Wskazuje także możliwe drogi stawienia czoła chińskiemu monopolowi przez inne państwa.

Next to oil and gas there are which have increasing importance for industrial development – rare earth elements. Without them, much of the world's modern technology would be vastly different and many applications would not be possible. They are key component of in a large assortment of advanced military and civilian technologies and key to the emergence of green technology such as the new generation of wind powered turbines and plug-in hybrid vehicles. There are 17 rare earth elements which moderately are abundant in the earth’s crust, some even more abundant than copper, lead, gold, and platinum. Although they are not concentrated enough to make them easily exploitable economically. 97 percent of the world’s rare earth elements are produced in China. Increasing global demand and Chinese reductions in export quotas over the past six years have led to international concerns about future supply shortages. China’s request for rare earths is also growing, what causes even more problems for importers of these resources. Even those countries which were largely self-sufficient in these critical materials over the past decade have become dependent upon imports from Beijing. In addition, this monopoly over rare earths has led to fears of China using its dominance as leverage to influence other nations’ foreign policies. Considering example of Japan, these anxieties are not groundless. This paper is designed to present te phenomenon of rare earth elements and their importance for international economy. It also explores ways of facing Chinese monopoly by other states.
More valuable than gold? Rare Earth Elements in Global Economic Strategy
Keywords: Metale ziem rzadkich; Rare Earth Elements; Rola ChRL; China's role