O formuliczności i innowacyjności w XV-wiecznych przekładach wybranych tekstów religijnych - Masłej, Dorota (Wydział "Artes Liberales", Uniwersytet Warszawski, 2014)
Celem artykułu jest wskazanie i analiza jednego z aspektów pracy translatorskiej w średniowieczu. Na podstawie analizy 22 XV-wiecznych przekładów Modlitwy Pańskiej oraz 6 tłumaczeń psalmu 50 autorka pokazuje swoistą tendencję do posługiwania się formułami w przekładach kanonicznych tekstów chrześcijaństwa. W artykule pokazuje się, w których miejscach tekstu tłumacze decydują się na swobodny dobór leksyki i konstrukcji gramatycznych, a w których pozostają wierni utartym formułom i z czego to wynika (oraz czemu służy).
Keywords: formuliczność; przekład w średniowieczu; tekst religijny; Ojcze nasz; Modlitwa Pańska; Psalm 50; Miserere; incipit; stylistyka historyczna