Diecezje kościołów anglikańskich oraz Kościoła Katolickiego na Wyspach Brytyjskich - Plewa, Emil (Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak, 2023)
Niniejszy rozdział przedstawia podział administracyjny kościołów wspólnoty anglikańskiej na Wyspach Brytyjskich, tj. Kościoła Anglii, Kościoła Walii, Szkockiego Kościoła Episkopalnego oraz Kościoła Irlandii. Ponadto tekst ukazuje podział administracyjny Kościoła Rzymskokatolickiego na Wyspach Brytyjskich.
Keywords: Wielka Brytania; anglikanizm; Kościół Anglii; Kościół Walii; Szkocki Kościół Episkopalny; Kościół Irlandii; katolicyzm; Kościół Katolicki; podział administracyjny; prowincje kościelne; diecezje