Modele polityki integracyjnej we współczesnej Europie - Chybowska, Magdalena; Trafiałek, Elżbieta (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2021)
Dla Europy integracja migrantów jest dużym wyzwaniem. Zarządzanie migracją stwarza odpowiednie warunki do pełnego wykorzystania potencjału wykształconych, aktywnych i przedsiębiorczych osób, którymi nierzadko są migranci. Różne modele integracji proponowane przez państwa członkowskie UE pozwalają różnie korzystać z potencjału, jaki oni za sobą niosą. W artykule opisano główne modele postaw państw członkowskich wobec migrantów.

The integration of refugees is a major challenge for Europe. Migration management creates right conditions for the fully exploit the potential of educated, active and entrepreneurial people, most of whom are immigrants. Various models of integration offered by EU Member States allow for different use of the potential of migrants. The article describes the main models of attitudes of member states towards migrants.
Models of integration policy in contemporary Europe
Keywords: uchodźcy; polityka integracji; wielokulturowość; Unia Europejska; refugees; policy of integration; multiculturalism; European Union