Filantropia, opieka społeczna, praca socjalna - ewolucja form pomocy potrzebującym na przestrzeni dziejów - Brenk, Mikołaj (Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2017)
Terminologia związana z określeniami dotyczącymi działań z zakresu wsparcia osób potrzebujących w swej wielowiekowej tradycji była używana rozmaicie. Niesienie pomocy człowiekowi ma swą genezę w działalności charytatywnej, zakładającej początkowo jedynie zapewnienie niezbędnych środków do życia osobom niezdolnym do samodzielnej egzystencji. W miarę rozwoju pojęcie to rozszerzało swoje znaczenie, ale też ulegało modyfikacjom. Specyfika współczesnej działalności charytatywnej, a także szeroko rozumianych działań z obszaru opieki i pomocy społecznej oraz pracy socjalnej, związana jest z powstawaniem w kolejnych latach różnych koncepcji, również w zakresie terminologicznym - stąd warto przyjrzeć się podstawowym propozycjom definicyjnym oraz wskazać na ewolucję poglądów dotyczących wsparcia, jaka miała miejsce na przestrzeni dziejów.
Keywords: filantropia; praca socjalna; pomoc społeczna; opieka społeczna; historia pomocy społecznej