Współpraca władz lokalnych i regionalnych Polski i Ukrainy w latach 1999-2014 - Ksenicz, Igor (My University, 2016)
Przedmiotem rozprawy są relacje jednostek subpaństwowych Polski i Ukrainy w latach 1999-2014. Celem pracy jest opis, analiza i ocena współpracy władz lokalnych i regionalnych Polski i Ukrainy, a także sformułowanie prognoz i wniosków na rzecz zwiększenia jej efektywności oraz promocja idei dyplomacji samorządowej. Autor udowadnia w rozprawie, że współpraca władz lokalnych i regionalnych jest ważnym elementem współczesnych stosunków polsko-ukraińskich ze względu na zbliżanie społeczeństw obu państw oraz uzupełnianie relacji międzypaństwowych o tematy niepodejmowane na szczeblu międzyrządowym. Dla osiągnięcia zakładanych celów autor wykorzystuje metody charakterystyczne dla nauk o polityce, w szczególności metodę instytucjonalno-prawną oraz statystyczną. Bazę źródłową stanowią oficjalne dokumenty oraz ankiety wypełnione przez uczestników badania sondażowego. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy poświęcony jest ogólnym zagadnieniom związanym z funkcjonowaniem władz lokalnych i regionalnych w Polsce i na Ukrainie oraz współpracą terytorialną. W rozdziale drugim analizowane są prawne podstawy współpracy polskich i ukraińskich jednostek subpaństwowych. Rozdział trzeci traktuje o jej instytucjonalizacji, zarówno w wymiarze dwu-, jak i wielostronnym. Kluczowy, czwarty rozdział analizuje praktyczny wymiar polsko-ukraińskiej współpracy terytorialnej.

The thesis focuses on relations of subnational territorial units of Poland and Ukraine in the period of 1999-2014. The aim of the thesis is description, analysis and evaluation of cooperation of local and regional authorities of Poland and Ukraine, together with formulating forecasts and conclusions towards enhancing of its effectiveness and promotion of the paradiplomacy idea. The author proves that cooperation of local and regional authorities is an important element of contemporary Polish-Ukrainian relations because of bringing together societies of both states and complementing international relations with issues which are absent in the intergovernmental agenda. In order to achieve the assumed scientific aims the author uses methods specific for political science, especially institutional-legal and statistic analysis. The bibliographical base comprises of official documents and questionnaires filled by respondents. The thesis consists of four chapters. Chapter I is dedicated to general issues connected with local and regional authorities in Poland and Ukraine, and territorial cooperation. In chapter II legal bases of the cooperation of Polish and Ukrainian subnational territorial units are analyzed. Chapter III focuses on the institutionalization of the cooperation. Chapter IV, which is crucial, analyzes practical dimension of Polish-Ukrainian territorial cooperation.
Stosunki polsko-ukraińskie, władze lokalne, władze regionalne, współpraca terytorialna, paradyplomacja
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: stosunki polsko-ukraińskie; Polish-Ukrainian relations; władze lokalne; local authorities; władze regionalne; regional authorities; współpraca terytorialna; territorial cooperation; paradyplomacja; paradyplomacy